Gartraukiai yra neatsiejama virtuvės dalis, leidžianti efektyviai, tvarkingai ir saugiai gaminti maistą. Jie ne tik efektyviai sugeria nemalonius kvapus, sutraukia garus bei dūmus, bet ir palaiko stalviršius ir viryklę švaresniais. Be to, gartraukiai efektyviai surenka nematomas riebalų, maisto daleles ir jas išfiltruoją.
Jie gali būti skirtingų tipų: montuojami, pakabinami, ištraukiantys, siurbiantys ir kiti. Montuojami gartraukiai yra racionalus sprendimas žmonėms, ieškantiems kompaktiškumo, pernelyg į akis nekrentančios ir daug vietos nereikalaujančios garų surinkimo įrangos. Tokio tipo gartraukiai dažniausiai savo vietą randa po spintele arba pačioje spintelėje, tačiau kartais šie montuojami tiesiog darbastalyje.
Renkantis gartraukį, svarbu atsižvelgti į jo dydį, galingumą, gamintoją ir kainą. Dydis turėtų priklausyti nuo viryklės, prastai gartraukis turėtų būti tokio paties, arba šiek tiek didesnio pločio nei esama viryklė. Galingumai svyruoja nuo 150 iki 800 m3/h. Galingumą galite apskaičiuoti ir pagal esamą virtuvės dydį ir maisto ruošimo poreikius.
Jie gali būti skirtingų gamintojų. Kiekvieno gamintojo gartraukiai išsiskiria savo savybėmis, tačiau žinomas gamintojas užtikrins technikos kokybę ir efektyvumą. Pavyzdžiui, „Franke” gartraukiai gali būti visai nematomi, integruoti į lubas ar spinteles, bet gali būti ir ryškiu virtuvės akcentu.
Jie yra svarbus ir didelis buitinės technikos renginys, todėl jų įsigijimas yra rimta investicija. Tačiau, atsižvelgiant į jų naudą ir patogumą, gartraukiai yra verta investicija kiekvienai virtuvei.